Банкеръ Daily

Свят

Тръмп заплаши с армията, ако не спре насилието

Съединените щати разполагат с хиляди тежко въоръжени войници и служители на правоохранителните органи за прекратяване на насилието в столицата. Същото ще се случи и в другите градове, ако кметовете и губернаторите, не си върнат контрола над улицата. Това обяви президентът Доналд Тръмп. 

"Кметовете и губернаторите трябва да осигурят изключително засилено присъствие на правоохранителните органи, докато насилието не бъде прекратено", каза Тръмп, цитиран от Ройтерс. 

Протестите в Съединените щати продължават седма поредна нощ. Причината е смъртта на афроамериканеца Джордж Флойд в Минеаполис, Минесота. Чернокожият мъж бе задушен, след като полицай притисна с коляно врата му.  Полицаите били повикани, тъй като от магазина, в който 46-годишният мъж пазарувал, се усъмнили, че той се е опитал да си плати с фалшива банкнота от 20 долара. Независима аутопсия установи, че Флойд е починал от задушаване вследствие на продължителен натиск, докато официалното заключение на властите е, че "няма физически данни", които да поддържат диагнозата травматична асфиксия или задушаване.

В страната възникна още по-голямо възмущение и недоволство, след като полицията използва сълзотворен газ срещу протестиращи, за да изчисти пътя на президента за снимка пред църква до Белия дом, по която са нанесени щети по време на протестите. Вчера 9 камиона с военни се появиха пред Белия дом. Срещу протеста, който бе мирен, започна да се стреля с гумени куршуми и сълзотворен газ, за да може Тръмп да отиде на църква. Това допринесе за ескалиране на напрежението.

Властите в Ню Йорк въведоха полицейски час, след като през последните нощи протестите заради смъртта на чернокожия мъж, прераснаха в плячкосване на магазини и палежи в някои части на най-големия град в САЩ. Кметът Бил де Блазио съобщи в Туитър, че е разговарял с губернатора на Ню Йорк Андрю Куомо.

Най-малко 40 града наложиха вечерен час, а Националната гвардия е активирана в най-малко 23 щата и столицата Вашингтон.

Facebook logo
Бъдете с нас и във