Банкеръ Daily

Свят

Тръмп заплаши окончателно да спре финансирането на СЗО

Президентът на САЩ Доналд Тръмп заплаши да спре окончателно американското финансиране на Световната здравна организация и да преразгледа членството на САЩ в нея, ако тя не предприеме "съществени подобрения" в срок 30 дни, предаде Франс прес.

Тръмп замрази вноските на САЩ в СЗО миналия месец, като я обвини, че поддържа "дезинформацията" на Китай за избухването на пандемията от коронавируса, припомня Ройтерс.

"Ако СЗО не се ангажира със значими подобрения през следващите 30 дни, аз ще направя моето временно замразяване на финансирането от Съединените щати за СЗО постоянно и ще преразгледам нашето членство", заяви Тръмп в писмо, адресирано до шефа й Тедрос Аданом Гебрейесус, качено в Туитър, предава БТА. 

В него американският президент изброява примери, които той смята за грешки на СЗО в управлението на пандемията, обвинявайки я по-специално, че е пренебрегнала първите съобщения за появата на вируса, и че е угаждала на Китай.

Малко преди да публикува фотокопието на писмото, Тръмп заяви от Белия дом, че СЗО е "свършила много жалка работа" по отношение на кризата и че скоро ще вземе решение относно финансирането на организацията. Не съм доволен от Световната здравна организация, тя е марионетка на Китай, каза президентът, цитиран от АФП.

В писмото Тръмп подчерта, че единственият път напред за СЗО е да демонстрира независимост от Пекин, като добави, неговата администрация вече е започнала дискусия с Тедрос относно реформирането й.

Facebook logo
Бъдете с нас и във