Банкеръ Daily

Свят

Тръмп заплаши да прекрати държавните плащания за здравни застраховки

Президентът на САЩ Доналд Тръмп заплаши да прекрати държавните плащания за здравни застраховки, ако Конгресът не приеме новия законопроект за здравеопазването и не се откаже от здравната реформа на предшественика му Барак Обама, станала известна като „Обамакеър”, предаде Ройтерс, цитирана от БНТ.

С публикация в Туитър той заяви: „Ако новият законопроект за здравеопазването не бъде приет бързо, плащанията ще приключат съвсем скоро!”

Постът на Тръмп изглежда се отнася до идеята за споделяне на разходите от около 8 милиарда щатски долара, които федералното правителство плаща на застрахователите, за да намалят цената на здравното осигуряване на американците с ниски доходи. Той заплашва и с прекратяване на вноската за членовете на Конгреса и техните щабове.

В отговор на заплаха, демократът и лидер на Сената Чък Шумър каза, че ако президентът направи такова нещо, " застрахователните премии ще се увеличат и здравните грижи ще бъдат по-скъпи за милиони американци".

"Президентът трябва да спре да играе на политика с живота и здравето на хората и най-накрая да започне да действа като президент", каза той в изявление.

По-късно държавният глава призова републиканците от Сената да се опитат отново да гласуват за документа преди ваканцията им през август.

„Обамакеър” предвиждаше дотиране на здравното обслужване на социално слабите, а всички граждани бяха задължени да си купят медицинска застраховка. Законът беше приет през 2010 г. с гласовете на демократите, които тогава имаха мнозинство в Конгреса.

Facebook logo
Бъдете с нас и във