Банкеръ Daily

Свят

Тръмп заплаши да не споделя информация с европейските страни, работещи с Хуавей

Президентът на САЩ Доналд Тръмп заплаши да спре споделянето на информация с европейските страни, които приемат да работят с китайския телекомуникационен гигант Хуавей при изграждането на своята 5G мрежа, заяви посланикът на САЩ в Германия Ричард Гренел, цитиран от Франс прес.

Вашингтон отдавна оказва натиск върху европейските страни да не допускат Хуавей до изграждането на своята 5G мрежа, смятайки го за риск за шпионаж.

Президентът Тръмп "ми даде инструкции да заявя ясно, че всяка страна, която реши да използва" в своята 5G мрежа подозрителни компоненти, "поставя под въпрос нашата възможност да споделяме информация и сведения на най-високо равнище", написа Гренел снощи в Туитър. Той уточни, че Тръмп се е обадил снощи от президентския самолет Еър форс 1, за да предаде това съобщение.

Ключови европейски съюзници на САЩ, включително Франция и Великобритания, вече обявиха, че няма да забранят на Хуавей да участва в изграждането на техните мрежи за високоскоростен интернет, но ще й наложат някои ограничения, припомня АФП.

Facebook logo
Бъдете с нас и във