Банкеръ Daily

Свят

Тръмп закри комисия, разследваща измами на президентските избори

Президентът на САЩ Доналд Тръмп закри своя анкетна комисия, която проверяваше съществуващи според него измами на миналогодишните президентски избори в САЩ, предаде Франс прес.

Инициативата на Тръмп за създаване на тази ръководена от вицепрезидента Майк Пенс комисия предизвика остри реакции от редица щати, които отказаха да предоставят исканите от тях информации.

Въпреки това милиардерът продължава да е убеден, че, противно на мнението на мнозинството експерти, между три и пет милиона души са гласували незаконно за съперничката му Хилари Клинтън на президентския вот през ноември 2016 г.

Тръмп спечели изборите с повече електорални гласове (излъчвани в различен брой от всеки щат според големината му), но Клинтън спечели повече гласове от редовите избиратели - около три милиона повече от Тръмп в национален мащаб.

"Въпреки съществените доказателства за изборни измами, редица щати отказват да предоставят на президентската комисия за честност на изборите елементарните сведения", които тя им е поискала, оплака се Тръмп в изявление.

"Вместо да започвам безкрайна съдебна битка за сметка на данъкоплатците, днес подписах указ за разпускане на комисията и поисках от министерството на вътрешната сигурност да вземе необходимите мерки", заяви Тръмп.

Множество щати отказаха да предоставят искани сведения като номер на социална осигуровка или статистика на гласуванията, защото смятат, че тази информация може да се използва за лишаване на някои хора от правото им на глас.

През ноември федерален съдия във Вашингтон посочи, че тази анкетна комисия е консултативен орган и няма законови правомощия да принуждава щатите да предоставят информация, отбелязва Ройтерс.

Facebook logo
Бъдете с нас и във