Банкеръ Daily

Свят

Тръмп: Възможен е голям конфликт със Северна Корея

Американският президент Доналд Тръмп каза, че е възможно да се стигне до голям конфликт със Северна Корея заради ядрените и ракетните й програми, но заяви, че предпочита спорът да се реши по дипломатически път.

"Има възможност в крайна сметка да влезем в голям, голям конфликт със Северна Корея. Напълно", каза Тръмп в интервю за Ройтерс преди навършването на 100 дни от началото на неговото президентство утре.

Той все пак заяви, че иска мирно да реши кризата, която тормози няколко американски президенти. Тръмп и неговото правителство наблягат на този подход, като подготвят различни нови икономически санкции и същевременно не изключват военния вариант.

"Много бихме искали да уредим нещата по дипломатически път, но това е доста трудно", каза той.

По думите му Северна Корея е най-голямото му глобално предизвикателство.

Тръмп похвали китайския президент Си Дзинпин за съдействието на Пекин в опитите за обуздаване на Северна Корея. Двамата лидери се срещнаха във Флорида този месец.

"Вярвам, че той полага сериозни усилия. Със сигурност не иска да има размирици и смърт. Не иска да вижда това. Той е добър човек", каза Тръмп.

Според него китайският президент "би искал да може да направи нещо, вероятно е възможно да не може".

Тръмп отхвърли идеята на тайванската президентка Цай Ингвен за нов телефонен разговор между него и нея, като каза, че не иска да създава проблеми на Си в момент, когато Китай, изглежда, помага в усилията за обуздаване на Северна Корея.

Тръмп каза, че иска Южна Корея да плати за американската система за противоракетна отбрана ТААД, която според него струва около 1 милиард долара.

Той заяви, че възнамерява да предоговори или да прекрати споразумението на САЩ за свободна търговия с Южна Корея заради значителния търговски дефицит със Сеул.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във