Банкеръ Daily

Свят

Тръмп върна Куба в черния списък

Администрацията на действащия президент на САЩ Доналд Тръмп обяви, че е върнала отново Куба в списъка на страните, подкрепящи тероризма.

Администрацията на действащия президент на САЩ Доналд Тръмп обяви, че е върнала отново Куба в списъка на страните, подкрепящи тероризма, от който тя беше извадена през 2015 г. от Барак Обама, съобщи Ройтерс.

"Държавният департамент включи Куба в списъка на държавите, подкрепящи тероризма заради нееднократното оказване на подкрепа на актове на международен тероризъм чрез предоставяне на убежище на терористи", заяви ръководителят на американската дипломация Майк Помпейо.

Други страни в черния списък на държавите спонсори на тероризма са Иран, Северна Корея и Сирия. Судан беше изваден от този списък от Доналд Тръмп.

Връщането на Куба в списъка ще направи по-трудно за избрания за президент на САЩ Джо Байдън евентуално нормализиране на отношенията с Хавана.

Историята на напрежението между двете страни е дълга. През 1960 година американският президент Дуайт Айзенхауер съветва гражданите на САЩ да избягват пътувания до Куба. Преди това Куба е конфискувала имуществото на американски граждани на острова. В отговор на това САЩ преустановяват икономическата помощ за Куба и намаляват вноса на захар – най-важната кубинска експортна стока. Айзенхауер смята, че чрез ембаргото ще подчини Фидел Кастро и неговите революционери, които година по-рано са поели властта в Хавана.

Оптимистите в САЩ тогава прогнозират, че страната ще издържи не повече от 60 дни, а песимистите говорят за 60 месеца, т.е. 5 години. 60 години по-късно ембаргото все още е в сила. 

Барак Обама обявява “Ново начало след десетилетия недоверие” и разхлабва мерките, както за пътуване, така и за трансфер на парични средства. По време на погребението на южноафриканския президент Нелсън Мандела в Йоханесбург през 2013 година се стига до историческо ръкостискане между Обама и Раул Кастро. Две години по-късно, в Панама, двамата лидери провеждат разговор. Обама премахва Куба от американския терористичен списък, възстановява дипломатическите отношения, след което държавният секретар Джон Кери открива американското посолство в Хавана през 2015 година. Една година по-късно Обама посещава кубинската столица, Раул Кастро пък настоява за пълно отпадане на ембаргото като следваща стъпка. Но до нея така и не се стига.

Facebook logo
Бъдете с нас и във