Банкеръ Daily

Свят

Тръмп: Външнотърговският ни дефицит от 800 млрд. долара е абсолютно неприемлив

САЩ ще се стремят към справедливи търговските отношения с другите страни, заяви днес президентът на САЩ Доналд Тръмп на пресконференция в Белия дом след края на азиатската си обиколка, предаде ТАСС.

"Търговските ни отношения с други страни трябва да бъдат справедливи и взаимноизгодни. Справедливата и взаимноизгодна търговия е нещо много важно. Тези две думи "справедлива" и "взаимноизгодна" са поканата ни към всяка страна, която би искала да има делови отношения със САЩ", подчерта президентът.

"Тези думи са и предупреждение към страните, които мамят, нарушават правилата и се занимават с икономическа агресия, както се случваше в миналото, особено през последните години. Затова външнотърговският ни дефицит с други страни достига 800 млрд. д. годишно. Това е неприемливо. Възнамеряваме да пристъпим към намаляване на този дефицит възможно най-бързо", каза той.

По думите на Тръмп това е било сред целите на обиколката му в Азиатско-тихоокеанския регион, продължила близо две седмици.

На срещата на върха на АТИС (Азиатско-тихоокеанското икономическо сътрудничество) обявих, че САЩ са готови да сключат двустранно търговско споразумение с всяка страна в региона, която иска да бъде наш партньор, изграждащ отношения на основата на взаимна изгода, посочи Тръмп.

Той припомни сделките, подписани в Япония, Южна Корея и Китай, както и споразумението, постигнато на срещата на АТИС във Виетнам да се искат реформи в Световната търговска организация, допълва ДПА.

Американският държавен глава отбеляза, че е имал откровен разговор с китайския президент Си Дзинпин за търговския дисбаланс между двете страни и заяви, че "САЩ повече няма да толерират несправедливи търговски практики, които крадат американски работни места, богатство и интелектуална собственост".

"Дните, когато се възползваха от САЩ, свършиха", заяви Тръмп.

Facebook logo
Бъдете с нас и във