Банкеръ Daily

Свят

Тръмп: Военните действия срещу Северна Корея не са изключени

Военните действия срещу Северна Корея не са избор номер едно на американското правителство, но този вариант не е изключен. Това заяви президентът на САЩ Доналд Тръмп след телефонен разговор с китайския президент Си Цзинпин, посветен на кризата.

Тръмп намекна, че преди да се обмисли възможността за военни удари, ще бъдат проучени други начини, за да бъде накарана Северна Корея да изпълнява решенията на международната общност. Вашингтон смята, че един от тези начини е Съветът за сигурност на ООН да засили натиска върху режима в Пхенян.

Съединените щати искат Съветът за сигурност на ООН да наложи петролно ембарго на Северна Корея, забрана за износ на текстилни изделия оттам и замразяване на авоарите на лидера й Ким Чен-ун. Това се казва в текста на представена от САЩ проекторезолюция, цитиран от Ройтерс. Предвижда се и забрана за наемане на севернокорейски работници зад граница, както и забрана Ким Чен-ун да пътува в чужбина.

Американският представител в Съвета Ники Хейли иска 15-те страни членки на да гласуват по налагането на тези санкции в понеделник, 11 септември, в отговор на шестия и най-мощен досега ядрен опит, извършен от Пхенян.

Руският представител Василий Небензя обаче заяви, че вот в понеделник е малко преждевременен.

Засега не е ясно дали предложеният от Съединените щати документ има подкрепата на Китай, който е най-близкият партньор на Северна Корея. Китай и Русия са две от петте постоянни страни членки на Съвета за сигурност с право на вето.

Facebook logo
Бъдете с нас и във