Банкеръ Daily

Свят

Тръмп: Вече няма да търпим побърканите думи на Рохани

"Никога повече не заплашвайте САЩ или ще понесете последствия, каквито малцина са понасяли в историята", написа президентът на САЩ Доналд Тръмп в Туитър, използвайки само главни букви. Поводът е, че по-рано иранският му колега Хасан Рохани настоя Тръмп да не води враждебна политика спрямо Техеран.

"Господин Тръмп, не дърпайте лъва за опашката, защото само ще съжалявате", каза по-рано Рохани и предупреди, че евентуална война с Иран ще е "майката на всички войни". Рохани обаче не изключи възможността за мир между Вашингтон и Техеран, съобщи Ройтерс.

"Ние вече не сме страна, която подкрепя побърканите ви думи за насилие и смърт. Внимавайте!", коментира Тръмп. 

В събота иранският върховен духовен лидер Аятоллах Али Хаменеи заяви пред дипломати в столицата Техеран, че преговорите със САЩ са безполезни. Повод за него стана ядреното споразумение от 2015 година, от което настоящият американски президент Доналд Тръмп обяви оттегляне. Европейските държави обаче не го последваха.  Хаменеи припомни и по-стари твърдения, че на Вашингтон не може да се има доверие, защото не спазват договорките. Заради това и намира за погрешна идеята чрез преговори да се постигне пробив. 

Той е убеден, че САЩ искат да върнат позициите, които са имали в Иран преди 1979 година и Ислямската революция. Те не искат днешен Иран да е ядрена сила, според него. 

С европейските държави все още има смисъл да водят преговори, но Ислямската република не може да чака предложение неопределено време, предупреди той. 


   

Facebook logo
Бъдете с нас и във