Банкеръ Daily

Свят

Тръмп удължи ембаргото срещу Куба

Президентът на САЩ Доналд Тръмп взе решение да продължи до 24 септември 2018 г. ограниченията, действащи спрямо Куба, като в същото време си запази правото да ги смекчи, сочи изявление, разпространено от пресслужбата на Белия дом. Става дума за закон, действащ още от 1917 г.

Той позволява да се налагат ограничения в търговията със страни, враждебно настроени към САЩ. В момента Куба е единствената държава, която попада под ударите на този закон. През 2008 г. от този списък бе изключена Северна Корея, спрямо която същевременно действат още по-строги санкции.

Тръмп отбелязва, че срокът на ембаргото, действащо въз основа на този закон, изтича на 14 септември тази година. "Аз взех решение, че продължаването на тези мерки спрямо Куба с още една година съответства на интересите на САЩ", отбелязва той.

Със същото решение президентът продължи и своите пълномощия, които му дават свобода на действие относно спазването на ембаргото и правото да разрешава отделни сделки. Администрацията на Тръмп вече затегна правилата за пътувания в Куба на американски граждани и забрани да се прави бизнес с организации, контролирани от кубинските военни.

Facebook logo
Бъдете с нас и във