Банкеръ Daily

Свят

Тръмп удря Китай с мита за 50 млрд. долара

Президентът Доналд Тръмп е одобрил план за налагане на наказателни тарифи за десетки милиарди долари на китайски стоки, съобщава CNBC, уточнявайки, че търговската политика може да влезе в сблъсък с идеите на САЩ за денуклеаризация на Корейския полуостров. 

Тръмп отдавна се зарече, че ще изпълни обещанието си от предизборната кампания, за да ограничи това, което той счита за несправедливи китайски търговски практики.

Анализаторите уточняват обаче, че идеите му за мита върху китайските стоки биха усложнили отношенията с Китай и позициите на Поднебесната империя в преговорите със Северна Корея. 

Тръмп се срещна в четвъртък с членове на администрацията си и търговски съветници. Очаква се САЩ да наложат тарифи на стойност 35-40 млрд. долара за китайския внос. Сумата може да достигне и до 55 млрд. долара, казват източници от Белия дом. 

Очаква се още в петък американският президент официално да обяви решението. 

Ако президентът придвижи планът си напред, той ще доведе до ответни действия от Пекин, равносилни на търговска война между двете най-силни световни икономики.

Говорител на китайското външно министерство каза в петък, че реакцията на Китай ще бъде незабавна и че Пекин ще "предприеме необходимите мерки за защита на законните си права и интереси".

Пекин по-рано изготви списък с американски продукти, които ще се сблъскат с ответни тарифи на стойност 50 млрд. долара. В списъка са включени стоки като говеждо месо и соя.

Facebook logo
Бъдете с нас и във