Банкеръ Daily

Свят

Тръмп: Търговските войни не са свършили

Доналд Тръмп заяви, че търговските войни все още не са приключили и отслабващата глобална икономика ще трябва просто да се справи с тях. Посланието на американският президент, цитиран от Bloomberg, идва малко преди пролетните срещи на Международния валутен фонд и Световната банка.

Идеята за въвеждането на мита върху вноса от Европейския съюз в САЩ на стойност 11 млрд. долара бе ясно предупреждение от страна на Тръмп, че макар преговорите между Вашингтон и Пекин за постигането на търговско споразумение да продължават, САЩ имат и останали търговски отношения, които са готови да предоговорят.

Предстоящите нови американски мита, ако бъдат приети, ще са в отговор на субсидиите на блока за самолетната компания Airbus, тъй като от 2004 г. насам САЩ водят съдебен спор в Световната търговска организация във връзка с тях. Вашингтон отбеляза, че вероятно премахване на митата е възможно едва след приключване на делото и прекратяване на несъвместимите с политиката на СТО практики на ЕС.

„ЕС има предимства от търговията със САЩ от много години. Това скоро ще приключи“, написа американския президент в пост в Twitter по-рано през тази седмица.

Ход към примирие бе споразумението през юли 2018 г. между председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и Тръмп да започнат преговори за намаляване на промишлените тарифи. След него бе преустановена временно заплахата на Тръмп да наложи мита върху вноса на автомобили и автомобилни части от блока, но към момента тя все още не е напълно изключена.

„Жалко е, че САЩ, някога велик защитник и архитект на глобалните обединения, изглежда днес се движат в друга посока“, коментира последната заплаха на Тръмп относно митата еврокомисарят по въпросите на търговията Сесилия Малмстрьом в реч в Токио.

Същевременно американските и китайските власти продължават търговските преговори с идеята да сключат сделка в рамките на май. През следващата седмица се очаква във Вашингтон да пристигне японска делегация във връзка с преговорите за двустранно споразумение със САЩ, която е в интерес на американските земеделци и компании, които искат да бъдат компенсирани за решението на Тръмп за оттегляне от Транстихоокеанското партньорство.

Facebook logo
Бъдете с нас и във