Банкеръ Daily

Свят

Тръмп: Турция от години използва САЩ за своите цели

Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че Вашингтон няма да плати нищо на Турция за освобождаването на християнския пастор Андрю Брънсън, когото определи като "голям патриот заложник", съобщи ТАСС.

"Съединените щати няма да платят нищо за освобождаването на невинен човек, но ще спестим от Турция", написа Тръмп в Туитър.

Той подчерта, че Анкара от години използва Вашингтон за своите цели.

На 14 август Съединените щати отправиха нов призив към Турция да освободи протестантския пастор Андрю Брънсън, който е обвинен, че е подкрепял ислямския проповедник Фетхуллах Гюлен, сочен за организатор на опита за преврат преди 2 години. Американският шарже д`афер в Турция Джефри Хоувниър посети Брансън, който е под домашен арест в Измир и настоя за бърза развръзка на спора, заради който Доналд Тръмп разпореди на 10 август да се увеличат двойно митата на внос на алуминий и стомана от Турция. В отговор президентът на Турция Реджеп Ердоган обяви бойкот на цялата американска електроника и значително увеличи митата на редица стоки от САЩ. Всичко това бе последвано и от исторически спад на турската лира.

В четвъртък администрацията на Белия дом изрази съжаление за предприетите от Турция мерки по отношение на търговията със САЩ.

„Тези мерки предизвикват съжаление, Турция върви в грешната посока“, заяви говорителят Сара Сандърс относно решението на Анкара да въведе митнически тарифи за милиарди долари за американските стоки.

„Нашите мерки по отношение на Турция бяха предприети от съображения за националната безопасност. Няма да говоря за мерките, които бихме предприели в отговор. Разбира се, ние не одобряваме решението на Турция да предприеме ответни мерки“.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във