Банкеръ Daily

Свят

Тръмп: Тарифите са върха!

Президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви, че "тарифите са върха", отправяйки предупреждение към американските търговски партньори, че ще въведе нови мита за вноса, освен ако не бъдат договорени "честни споразумения". 

"Или всяка страна, която се отнася несправедливо към Съединените щати договаря справедлива сделка или ще бъде ударена с тарифи", написа Тръмп в "Туитър" преди срещата си с председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер във Вашингтон.

"Толкова е просто - и всички говорят! Запомнете, ние сме "прасето касичка", което е ограбвано. Всичкo ще бъде чудесно!", пише още американският държавен глава. 

Тръмп е критичен по отношение на търговския излишък на ЕС със САЩ, оценен на 150 млрд. долара. Но Европа е само един от търговските фронтове за атаки на Тръмп.

По-рано този месец Тръмп наложи 25% тарифи за вноса на китайски стоки на стойност 34 млрд. долара, подобни наказателни такси ще бъдат наложени на стоки за още 16 млрд. долара. Преди дни пък президентът на САЩ заплаши Пекин, че предвижда да мита за още 200 млрд. долара, които следва да влязат в сила през следващия месец. 

Китай отговори с реципрочни тарифи за внос на американски стоки. 

Увеличени мита за внос на алуминий и стомана бяха въведени, както за Китай, така и съюзници като за Европейския съюз, Канада и Мексико.

Тръмп иска подобни мерки и за вноса на автомобили и авточасти от ЕС. Това ще е основната тема на разговорите между него и Юнкер, които ще се състоят в сряда.

Facebook logo
Бъдете с нас и във