Банкеръ Daily

в. "Комерсант":

Тръмп създава арабско НАТО

Президентът на САЩ Доналд Тръмп създава ислямски алианс, насочен срещу Сирия и Иран, пише "Комерсант", цитиран от БТА.

Вестникът коментира първата обиколка на американския лидер в чужбина, започнала с посещение в Саудитска Арабия - ключов съюзник на САЩ в Близкия изток. След сблъсъци с все по-сериозни проблеми в родината си стопанинът на Белия дом се стреми да изземе инициативата от своите опоненти, полагайки усилия за пробив в арабския и ислямския свят. Очаква се за това да съдействат подписаните в Рияд рекордни договори за стотици милиарди долари и обсъждането на план за "арабско НАТО" - военнополитически алианс под патронажа на САЩ, насочен срещу Сирия и Иран, се казва в статията.

Вашингтон вече нарече създавания пакт "арабско НАТО"; официални представители на Белия дом го наричат носеща конструкция в архитектурата на новата сигурност в един стратегически важен регион. Лидер на алианса се очаква да стане Саудитска Арабия; ключови роли ще играят също Обединените арабски емирства, Египет и Йордания. САЩ ще поемат ролята на организатор, без обаче да влязат в блока.

Освен самите арабски държави "арабското НАТО" по замисъла на своите създатели трябва да включва по-широк кръг от страни, спадащи към сунитския лагер. Във вчерашната среща с Тръмп в Рияд например участваха не само лидерите на Съвета за сътрудничество в Залива, но и премиерът на ядрен Пакистан Наваз Шариф.

Символично е, че преди да се срещне за пръв път с руския президент Владимир Путин, Доналд Тръмп ще успее не само да се представи като архитект на "арабското НАТО", но и да разговаря със западните си съюзници от Северноатлантическия алианс на майския му форум на върха. Срещите в Рияд и Брюксел може да стеснят полето за взаимодействие между президентите Путин и Тръмп, като ги поставят от двете страни на барикадите, предупреждава "Комерсант".
 

Facebook logo
Бъдете с нас и във