Банкеръ Daily

Свят

Тръмп създаде космическо командване

Президентът на Съединените щати Доналд Тръмп обяви официално създаването на космическо командване към Пентагона. Новата структура е наречена "Спейском" (SpaceCom) и ще защитава американските интереси в Космоса, което включва и стотиците сателити, използвани за комуникации и наблюдение. 

"Спейском"  е насочена към военните действия в околоземната орбита. На церемонията в розовата градина на Белия дом Тръмп представи и главнокомандващия на Военнокосмическите сили - генерал Джон Реймънд.

„Днес е ключов ден, в който признаваме важността на космоса за американската сигурност и отбрана. „Спейском" ще гарантира, че американската доминация в космоса никога няма да бъде заплашена“, каза Тръмп.

Космическо командване на САЩ бе обявено в момент, когато американските военни лидери отчитат натиск от страна на Русия и Китай да отнемат преимуществото им в най-новата военна област.

Програмата "Спейском" е съществувала между 1985 и 2002 година, но дейността й е прекратена след атентатите на 11 септември, 2001 година, заради промяна на фокуса на САЩ към борба с тероризма. Междувременно Тръмп обяви, че отменя визитата си в Полша за честването на годишнината от Втората световна война, за да се съсредоточи върху приближаващия крайбрежието на страната ураган "Дориан".
 

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във