Банкеръ Daily

Свят

Тръмп: Стената идва по един или друг начин

Конгресмени започнаха обсъжданията по отбранителния план на САЩ, който следва да включи преградно съоръжение по границата с Мексико, за което настоява президентът Доналд Тръмп. "Стената" е въпрос на консенсус между републиканци и демократи, но Тръмп вече даде индикации, че е готов да действа сам, ако не се стигне до споразумение.

Преди началото на преговорите Тръмп даде да се разбере, че "стената" ще бъде построена по един или друг начин, вероятно и чрез обявяване на извънредно положение в САЩ. Демократите обаче казват, че подобен ход ще бъде оспорен в съда. 

Основният въпрос в момента е финансирането. Преговарящите екипи на двете партии стигнаха до съгласие, че правителството може да получи между 1.3 и 2 млрд. долара за оградата. Тези средства обаче са далеч от поисканите от Тръмп 5.7 млрд. долара. 

В същото време обаче Доналд Тръмп заплашва, че отново може да блокира работата на правителството и да разпусне администрацията.

Очакванията са преговорите между републиканци и депутати да приключат късно в неделя (10 февруари). Окончателните резултати от разговорите се очаква да бъдат оповестени ден по-късно.

Facebook logo
Бъдете с нас и във