Банкеръ Daily

Свят

Тръмп срещу Байдън: Как Русия вижда изборите в САЩ

В началото на този месец съветникът по националната сигурност на президента Тръмп Робърт О'Брайън проведе първата си среща с руския си колега Николай Патрушев. Двамата мъже се срещнаха в неутрална Швейцария, тъй като Патрушев, доверен човек на руския президент Владимир Путин, е под санкции от САЩ и Европейския съюз.

"Една от причините да отида да се срещна с генерал Патрушев бе, за да му съобщя, че няма да има абсолютно никаква толерантност за каквато и да е намеса в нашия изборен процес", каза О'Брайън след срещата . Той заяви, че Русия е приела този ангажимент. 

Въпреки ангажимента на Патрушев американските разузнавателни агенции твърдят, че Русия все още се опитва да се намеси. Миналия месец директорът на ФБР Кристофър Рей свидетелства пред Конгреса, че Русия се ангажира със "злокачествено чуждестранно влияние" - включително използването на социални медии и пропаганда - насочени главно срещу опонента на Тръмп - кандидата на демократите Джо Байдън.

Кремъл категорично отрече да се намесва в американския вот, миналия или настоящия. Кремъл също така признава, че въпросът се е превърнал в пречка за подобряване на двустранните отношения.

Малко повече от седмица след показанията на Рей, Путин предложи на САЩ споразумение, което ще забрани намесата в изборните процеси на другата страна. Инициативата повтаря предложението на Путин за създаване на съвместно звено за киберсигурност, което той лансира по време на срещата си на върха през 2018 г. с Тръмп във Финландия. Тази инициатива не стигна до никъде.

Кремъл се придържа към линията, че всъщност САЩ се опитват да се намесят в руската политика. Преди три години Съветът на федерацията, горната камара на парламента, сформира временна комисия за чужда намеса в Русия.

„Нарича се„ временна “, защото се надяваме, че ще дойде моментът, когато няма да се намесвате в нас. Ако направим комисията постоянна, това ще означава, че ни пречите постоянно. Все още искаме да вярваме в доброто“, казва Андрей Климов, председателят на комисията.

Климов твърди, че неговата комисия е натрупала хиляди страници документация за усилията на САЩ за влияние. Той твърди, че американските фондации, свързани с правителството на САЩ, работят с руски политически активисти и че американските кибератаки срещу Русия са многократно повече, отколкото руските срещу САЩ.

Според него понятието „руска намеса“ е измама, измислена по време на администрацията на Обама, за да се опита да помогне на Хилари Клинтън да спечели Белия дом през 2016 г.

В Москва противоречията, останали от последните президентски избори в САЩ, са реални. Всичко трябваше да бъде толкова различно, когато Доналд Тръмп неочаквано пое президентския пост от Барак Обама, обещавайки да подобри отношенията с Русия. Вместо това последва нова порция обвиненията за руски злоупотреби от страна и двупартийна подкрепа в Конгреса за затягане на санкциите.

Сега, когато остават около три месеца в мандата на Тръмп, отношенията между САЩ и Русия са дори по-изострени, отколкото когато той влезе в длъжност. Последният основен договор за контрол на оръжията между САЩ и Русия ще изтече през февруари, а в преговорите за неговото удължаване няма пробив.

Тръмп, някога смятан за приятел на Русия, вече не се възприема толкова благосклонно. Според анкета, публикувана през септември , само 23% от руснаците имат положителна представа за Тръмп, докато 43% имат отрицателна. 5% от анкетираните казват, че чуват за Байдън за първи път.

Кремъл обаче познава много добре Байдън.

„Мисля, че самият факт, че Байдън е бил вицепрезидент на Обама, вече го прави не приятелска фигура в Русия“, казва московският политически анализатор Маша Липман. "Обама гледаше с пренебрежение към Русия. В някои от своите изявления той със сигурност звучеше неуважително. Това предизвика това чувство на обида от страна на Русия."

Дори когато администрацията на Обама предприе рестарт на отношенията с Кремъл, Байдън направи презрителни забележки относно ролята на Русия като глобална сила , заявявайки през 2009 г., че тя има „изсъхваща икономика“ и „се придържа към миналото, което не е устойчиво."

При посещение в Москва през 2011 г. Байдън каза, че би било лошо за Русия, ако Путин се кандидатира за трети мандат - руският президент вече е в четвъртия си мандат и очаква още два.

Три години по-късно, когато руските войски завзеха украинска територия, Байдън стана водещ човек на Обама за Украйна.

И все пак Путин знае, че Байдън може да стане следващият американски президент. Попитан от руски телевизионен репортер миналата седмица за своите предпочитания, Путин се опита да бъде дипломатичен. „Ще работим с всеки бъдещ президент на САЩ, с човека, който ще има доверието на американския народ“, каза той.

"Знаем, че президентът Тръмп многократно е говорил в подкрепа на развитието на руско-американските отношения. Със сигурност ценим това много", добави Путин и обвини консенсуса между демократи и републиканци за ограничаване на Тръмп на пространството.

В същото време Путин разкритикува администрацията на Тръмп за подписването на нови санкции и за оттеглянето от Договора за ядрените сили със среден обсег миналата година.

Що се отнася до Байдън, Путин заяви, че кандидатът на Демократическата партия използва „остра антируска реторика“, но че Кремъл е заинтригуван от интереса на Байдън да запази новия договор за контрол на въоръженията.

Липман предупреждава, че перспективите за по-добри отношения са мрачни, независимо кой ще печели. Ако Байдън стане президент, той може да консолидира европейски съюзници срещу Москва, докато ако Тръмп бъде преизбран, неговите политически опоненти могат да провеждат още по-сурова политика спрямо Русия.

Единственото нещо, което помага на Кремъл е голямата поляризация и смут в Съединените щати.

„Размириците означават, че САЩ са отслабени. От това всъщност може да се възползва Кремъл, а не от подобряване на отношенията. Това е единственото нещо, на което Русия може да се надява.", казва политическият експерт.

*Текстът е препечатан от сайта на Националното обществено радио в САЩ.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във