Банкеръ Daily

Вашингтон пост:

Тръмп споделил секретна информация за "Ислямска държава" с Лавров

Президентът на САЩ Доналд Тръмп е споделил секретна информация за "Ислямска държава" с руския външен министър Сергей Лавров и посланика на Русия Сергей Кисляк по време на срещата им в Белия дом, съобщи в. "Вашингтон пост".

Информацията е била получена от страна съюзник на САЩ, която не е разрешавала на Вашингтон да я споделя с Москва, уточнява всекидневникът, цитиран от Франс прес.

Американският президент "разкри повече информация на руския посланик, отколкото споделяме със собствените си съюзници", заявява анонимен американски представител, цитиран от в. "Вашингтон пост". Според същия източник става дума за поверителна информация с една от най-високите степени на секретност според американската класификация.

Тръмп не е обсъждал източници или методи за получаване на разузнавателна информация на срещата си с Лавров, заяви държавният секретар на САЩ Рекс Тилърсън, който присъстваше на срещата в Белия дом.

Президентът на САЩ има право да споделя напълно секретна информация, се казва в съвместно изявление на влиятелните републикански лидери Линдзи Греъм и сенаторът Джон Маккейн, председател на комисията по въоръжените сили на американския Сенат.

"Разбира се, ние не искаме президентът да разпространява секретни данни, но президентът действително има право да го прави, защото е върховен главнокомандващ на САЩ", подчертаха сенаторите.

Facebook logo
Бъдете с нас и във