Банкеръ Daily

Свят

Тръмп смятал да удари Иран, разубедили го

В последните седмици на президентството си Доналд Тръмп е обсъждал варианти за военен удар срещу Иран, за да спре неговата набираща сили ядрена програма, съобщава американският всекидневник "Ню Йорк таймс" в последния си брой. Ключови лица в неговата администрация обаче успели да го разубедят, като го предупредили, че една такава атака може да ескалира в по-широк международен конфликт.

Тръмп събрал екипа си в Овалния кабинет в Белия дом в четвъртък и попитал дали може да нанесе удар срещу главния ирански ядрен комплекс в Натанз. Това станало ден след като Международните инспектори от МААЕ докладвали за значително увеличение на иранските запаси от ядрен материал, съобщават сегашни и бивши служители от администрацията, цитирани от вестника.

Редица от ключовите хора в президентския екип - включително вицепрезидентът Майк Пенс, държавният секетар Майк Помпео, и.д. министърът на отбраната Кристофър Милър и председателят на комитета на началник-щабовете ген. Марк Мили - посочили, че всякакво нападение срещу Иран - ракетно или кибератака, може да има твърде опасни последици и да се разрасне до по-голям военен конфликт.

Тръмп обаче може би продължава да търси начини за удар по ирански обекти или съюзници, включително и срещу проирански милиции в съседен Ирак, съобщили същите източници. В сряда вечерта, часове преди срещата в Овалния кабинет, по-малка група съветници по националната сигурност се събрала, за да обсъжда как да се постъпи с Иран. От Белия дом няма коментар по въпроса.

Според "Ню Йорк таймс" един удар срещу Иран може да се посрещне зле от електората, подкрепящ Тръмп, и може да отрови отношенията с Иран така, че да направи много по-трудно за новоизбрания президент Джо Байдън да съживи ядреното споразумение с Иран, както самият той обеща.

След като Тръмп уволни министъра на отбраната Марк Еспър и други ключови фигури в Пентагона миналата седмица, служители от министерството и от сферата на сигурността изразяват опасения, че президентът може да започне операции - открити или секретни, срещу Иран и други противници в края на своя мандат, отбелязва вестникът.

Facebook logo
Бъдете с нас и във