Банкеръ Daily

Свят

Тръмп смени съветника си за национална сигурност

Джон Болтън

Американският президент Доналд Тръмп заяви, че бившият посланик на САЩ в ООН Джон Болтън ще замени Хърбърт Макмастър като съветник по националната сигурност от следващия месец, предадоха световните агенции.

"С радост обявявам, че от 9 април 2018 г. посланик Джон Болтън ще бъде новият ми съветник по националната сигурност", написа Тръмп в Туитър.

Съветникът на Тръмп по националната сигурност скоро ще напусне поста си.

Макмастър свърши "забележителна работа и винаги ще остане мой приятел", заяви президентът.

"Благодарен съм на президента Доналд Тръмп за възможността да служа на него и нашата странакато съветник по националната сигурност", заяви Макмастър.

Според Белия дом решението на Макмастър да напусне е било взаимно, отбелязва ДПА.

Тръмп многократно имаше сблъсъци с Макмастър, а през последните седмици усилено се заговори, че уважаваният генерал скоро ще напусне администрацията, посочва Асошиейтед прес.

Болтън е "ястреб", който подкрепя използването на военна сила срещу Иран и Северна Корея и възприема твърда позиция към Русия. Той ще бъде третият съветник по националната сигурност на Тръмп за 14 месеца, отбелязва Ройтерс.

Болтън, който отдавна е поляризираща фигура в американските външнополитически среди, ще се присъедини към президентския екип по националната сигурност, който все повече се попълва от хора, споделящи склонността на Тръмп за едностранно упражняване на силата на САЩ.

Когато беше най-висшият служител на Държавния департамент по контрола на въоръженията при президентството на Джордж У. Буш, Болтън беше водещ защитник на нахлуването в Ирак през 2003 г., за което впоследствие се установи, че се е основавало на фалшиви и преувеличени разузнавателни данни за това, че тогавашният иракски лидер Саддам Хюсеин е притежавал оръжия за масово унищожение и е имал връзки с тероризма.

Facebook logo
Бъдете с нас и във