Банкеръ Daily

Свят

Тръмп смени и.д. шефа на Пентагона

Марк Еспър

Президентът Доналд Тръмп съобщи днес, че изпълняващият длъжността министър на отбраната на САЩ оттегля номинацията си да оглави Пентагона. Съобщението дойде в туит от президента, който заяви, че Патрик Шанахан е свършил "чудесна работа", но ще се оттегли, "за да посвети повече време на семейството си", предаде Асошиейтед прес.

Президентът добави, че министърът на сухопътните сили Марк Еспър ще бъде новият и.д. министър на отбраната.

"Познавам Марк и нямам съмнение, че той ще свърши фантастична работа", написа ТРъмп във втори туит по темата.

Постът начело на Пентагона не е зает постоянно, откакто ген. Джеймс Матис се оттегли през януари след различия в политиката с Тръмп.

Тръмп съобщи през май, че ще номинира Шанахан, но формалният процес на утвърждаването на номинацията в Сената необяснимо се забави. Шанахан, бивш шеф във "Боинг", ръководеше Пентагона като изпълняващ длъжността от 1 януари - необичайно положение за може би най-чувствителната позиция в кабинета, отбелязва АП.

Шанахан не притежаваше опит в сферата на националната сигурност, преди да бъде избран от тогавашния министър на отбраната Джим Матис за негов заместник. Шанахан беше и.д. министър, откакто Матис подаде оставка в края на 2018 г. поради разногласия с президента по политиката му.

Тръмп огласи решението на Шанахан малко след като в. "Ю Ес Ей тудей" съобщи, че ФБР проучва данните за деветгодишен семеен конфликт между Шанахан и тогавашната му съпруга в рамките на проверка на миналото на кандидата за шеф на Пентагона.

Според вестника Шанахан казал, че никога не е посягал на бившата си жена си, но всекидневникът отбеляза, че и той, и жена му твърдят, че са били удряни от другия.

В. "Вашингтон пост" съобщи за страховит случай, когато синът тийнейджър на Шанахан ударил майка си - бившата съпруга на Шанахан - с бейзболна бухалка, оставяйки я да лежи в безсъзнание в локва кръв.

"Лоши неща мога да се случат и на добри семейства . . . и това е трагедия, наистина", казал Шанахан пред "Вашингтон пост" тази седмица и добавил, че разгласяването на случая ще съсипе живота на сина му.

Facebook logo
Бъдете с нас и във