Банкеръ Daily

Свят

Тръмп скоро ще даде насоки за отмяна на ограниченията

Американският президент Доналд Тръмп каза, че федералното правителство ще даде насоки - може би още тази седмица, за отмяна на ограниченията, наложени заради коронавируса. Някои щати ще могат вероятно да го направят още преди 1 май, предадоха ДПА и ТАСС.

Говорейки от Белия дом, президентът каза, че всеки губернатор ще може сам да решава кога да направи това в зависимост от това какво е състоянието с разпространението на инфекцията в неговия щат.

По този повод ДПА отбелязва, че в последните дни възникна спор между губернаторите и Тръмп, който в понеделник заяви, че има "абсолютната" власт да решава кога и как да се отвори страната.

Вчера Тръмп каза, че повече от 20 от 50-те щата са "в много добра форма" и там ограниченията може да бъдат отменени по-рано, за някои може би до 1 май. Въпреки това президентът подчерта, че промените в извънредните мерки може да стават само с негово съгласие, обеща скоро да има нови федерални препоръки как да става това и съобщи, че в четвъртък вероятно ще се състои видеоконференция с всички губернатори на тази тема.

Засега санитарните ограничения в САЩ са до 30 април. По данни на университета "Джонс Хопкинс" в САЩ са потвърдени повече от 600 000 случая на заразени, починали са над 25 000 души.

Американските всекидневници широко отразяват политическия сблъсък, възникнал заради коронавируса, между президента на САЩ Доналд Тръмп и губернаторите на щатите по въпроса кой и кога трябва да вземе решението за "отваряне" на икономиката, т.е. за вдигане на карантинните ограничения, които сурово блокираха целия стопански живот в страната.

Същността на конфликта е в това, че Тръмп напира да задейства икономиката още преди мерките за ограничаване на епидемията да са дали съществен резултат, защото икономическата катастрофа не вещае нищо добро за него на президентските избори през ноември. Губернаторите, обратно, смятат спасяването на живота на хората за по-важно от икономическите показатели, предава БТА. 

Според "Ню Йорк таймс" "настояването на президента, че само той може да реши кога да бъде рестартирана икономиката, се оспорва от конституционните експерти и контрастира с доскорошно твърдение, че борбата с коронавируса не е работа, която трябва да бъде оглавена от федералното правителство.

"Президентът на Съединените щати има главната дума - каза Тръмп на пресконференцията си в Белия дом в понеделник вечерта. - Те (губернаторите) не могат да направят нищо без одобрението на президента."

Запитан кои членове от конституцията му дават право да пренебрегне желанието на щатите, ако те искат карантината да продължи, Тръмп с присъщия му апломб отговори: "Много членове", но не посочи нито един. "Когато някой е президент на САЩ, неговата власт е абсолютна", подчерта той.

На тази негова позиция особено рязко се опълчи губернаторът на Ню Йорк Андрю Куомо. "Ние нямаме цар, имаме президент", отвърна той, цитиран от телевизия Ен Би Си. Куомо предупреди, че преждевременното отваряне на икономиката не само може да доведе до още много смъртни случаи от коронавируса, но и до конституционна криза, в каквато страната не е изпадала от десетилетия.

Куомо се зарече да се противопостави на всяко решение на Тръмп за отмяна на карантината и деблокиране на икономиката, защото това ще бъде ужасно за страната, отбелязва Ен Би Си.

Facebook logo
Бъдете с нас и във