Банкеръ Daily

Свят

Тръмп: Щом имаме споразумение с Юнкер, значи е жилав и добър

Президентът на САЩ Доналд Тръмп благодари на председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер за работата му, помогнала да се намалят различията по търговските въпроси и заяви, че администрацията му отправя предупреждение към "измамниците в световната търговия", съобщи ДПА.

Вчера Тръмп и Юнкер постигнаха споразумение да не въвеждат нови наказателни тарифи и да намалят бариерите пред трансатлантическата търговия. Лидерите се съгласиха да разширят вноса на американски втечнен газ в Европа. Наред с това Тръмп и Юнкер се договориха да намалят митата за внос на индустриална продукция, включително на автомобилите. Засега няма да бъдат въвеждани нови мита поне докато преговорите между САЩ и ЕС продължават. 

След срещата с Юнкер Тръмп беше в Гранит сити, щата Илинойс, на церемония по случай подновяване на производствената дейност на стоманодобивен завод. Той обвини Китай в нечестна търговия, кражба на интелектуална собственост и стремеж да навреди на американските фермери. Голяма част от речта му, произнесена преди междинните избори наесен, бе посветена на откриването на нови работни места и възстановяването на американската икономика. Тръмп обвини предишните американски ръководители, че са се "предали" в търговските битки и не са защитавали интересите на работниците. В същото време похвали наложените неотдавна мита върху стоманата и алуминия - мерки, с които започна търговска война и която продължава да създава проблеми въпреки рамковото споразумение с ЕС, предаде БТА.  

Тръмп каза, че вчера с ЕС е било постигнато много важно споразумение за постепенно намаляване на търговските бариери и установяване на честни и "реципрочни" търговски отношения, като изтъкна, че "реципрочни" е любимата му дума. 
"Искам лично да благодаря на председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер за работата за постигане на това историческо споразумение", каза Тръмп, смекчавайки тона си към ЕС, който този месец нарече "враг", отбелязва ДПА. 

"Той всъщност е много жилав, много умен, много добър човек. Разбира се, ако не бях стигнал до сделка с него, нямаше да кажа това. Щях да кажа, че е ужасен човек", заяви Тръмп. 

В четвъртък Юнкер обяви, че тарифите за внос на алуминий и стомана ще бъдат върнати на предишното им равнище, а ЕС ще отмени митата, които въведе като отговор на действията на Съединените щати.  

Новото споразумение намали напрежението, което се наслои, след като Тръмп се закани да въведе допълнителни мита за вноса на автомобили от ЕС.

Facebook logo
Бъдете с нас и във