Банкеръ Daily

Свят

Тръмп: Ще взема решение за китайските мита след срещата на Г-20

Американският президент Доналд Тръмп заяви, че ще изчака до срещата на Г-20 в Япония в края на месеца, преди да реши дали да наложи нови мита на Китай, които могат да бъдат на стойност 300 млрд. долара.

"Ще взема това решение през следващите две седмици, вероятно веднага след срещата на Г-20," каза Тръмп пред френски репортери, добавяйки, че ще проведе разговори с китайския си колега Си Дзинпин на срещата на върха в Осака на 28-29 юни. Президентът на САЩ не уточни кои стоки могат да попаднат под новите санкции.

"Но аз мисля, че Китай иска да сключи сделка и смятам, че Мексико иска да направи сделката по-лоша", добави още президентът.

Тръмп започна да налага мита върху китайския внос миналата година в опит да намали търговския дефицит на САЩ и да принуди Пекин да предприеме икономически реформи. Той обвини Пекин в стремежа си да доминира в глобалната индустрия с нечестни държавни субсидии и придобиване на американска технология чрез кражба или принудителни трансфери. Тъй като Тръмп изстреля първия изстрел, двете страни наложиха мита за двустранната търговия на стойност стотици милиарди долари.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във