Банкеръ Daily

Свят

Тръмп: Ще унищожа "Ислямска държава" и ще спася цивилизацията

Американският президент Доналд Тръмп се закани днес, че САЩ и съюзниците им ще унищожат организацията "Ислямска държава" и ще защитят цивилизацията, предаде Ройтерс.

"Ще унищожим ИДИЛ и ще защитим цивилизацията. Нямаме друг избор", каза Тръмп на пресконференция с йорданския крал Абдула Втори, чиято страна е във военната коалиция начело със САЩ срещу джихадистката групировка в Ирак и Сирия.

В началото на пресконференцията Тръмп разкритикува извършената вчера "ужасяваща химическа атака" в Сирия срещу "невинни хора, малки деца и дори малки хубави бебета. Тези омразни действия на режима на Асад не може да бъдат толерирани", каза американският президент.

Той каза, че станалото вчера е "оскърбление за човечеството" и че неговото отношение към сирийския президент Башар Асад се е променило.

Тръмп каза, че лично за него вчерашната атака "прекрачи много червени линии" - препратка към прочутата "червена линия", начертана от неговия предшественик Барак Обама срещу сирийския режим в случай на употреба на химически оръжия.

Крал Абдула похвали Тръмп, че се е ангажирал да се заеме с мирното уреждане на израелско-палестинския конфликт и "това е много окуражаващ знак за всички нас".

Facebook logo
Бъдете с нас и във