Банкеръ Daily

Свят

Тръмп ще повишава тарифите, ако няма търговско споразумение с Китай

Президентът на Съединените щати Доналд Тръмп заплаши във вторник, че ако не бъде постигната сделка по "първата фаза" на търговското споразумение с Китай, той ще увеличи наличните митнически тарифи, при това "съществено".

Говорейки пред Икономическия клуб на Ню Йорк, Тръмп все пак отбеляза, че американските и китайските преговарящи са "близо" до сделка по "първа фаза" на по-всеобхватно търговско споразумение, но за пореден път използва добре позната си риторика за "изневеряването" на Китай по отношение на двустранната търговия, без обаче да предостави по-конкретни детайли относно хода на преговорите.

"Китайците си умират да направят сделка. Ние сме тези, които решаваме дали искаме да сключим сделка или не", подчерта президентът на САЩ.

"Близо сме до сделка. Скоро може да се случи значителна фаза от една търговска сделка с Китай. Но ние ще приемем сделка само ако тя е добра за Съединените щати, за нашите работници и за нашите страхотни компании".

"Китай "обира" нашите компании, краде интелектуалната собственост и стоварва евтините си стоки на американския пазар, за да закрие нашите фабрики", посочи Тръмп и допълни, че поради това се подготвя "Закон за реципрочната търговия". Според него търговията трябва да бъде справедлива и реципрочна.

Отговаряйки на въпроси на репортери след речта си, Доналд Тръмп отбеляза, че Китай вече е започнал "големи покупки на американски земеделски стоки".

Относно Европа той отново посочи, че Европейският съюз има "ужасни" търговски бариери спрямо американския износ, които в много отношения са дори по-лоши от тези на Китай.

Президентът на САЩ се похвали, че неговата администрация е започнала "икономически бум, който никога не е виждан досега". Тръмп добави, че е сложил край на "войната срещу американските работници" и че "не е президент на света", а на Съединените щати.

В речта си пред Икономическия клуб на Ню Йорк Доналд Тръмп отново нападна водената от Федералния резерв политика. Според него Фед е "прекалено бавен" с политиката на намаляване на лихвените ставки, добавяйки, че въпреки неблагоприятната парична политика, САЩ се справят по-добре от всяка друга държава в света. Той повтори, че Съединените щати "активно се конкурират с нациите, които намаляват лихвените проценти", чудейки се кой е "чувал някога за отрицателни лихви?".

Той отново атакува американската централна банка за поставянето на САЩ в "конкурентно неблагоприятно положение" в сравнение с други страни, като подчерта, че Съединените щати трябва да плащат "най-ниските лихви".

Facebook logo
Бъдете с нас и във