Банкеръ Daily

Свят

Тръмп ще поиска увеличаване на средствата за НАСА за усвояване на Луната

Лунар гейтуей - проект

Президентът на САЩ Доналд Тръмп планира да поиска от Конгреса да увеличи средствата за НАСА за усвояване на Луната с 500 милиона долара за фискалната 2020 година, която започва на 1 октомври 2019 г., предаде ТАСС, като се позова на в. "Уолстрийт джърнъл".

Администрацията на президента има намерение да накара Конгреса да отпусне 21 милиарда долара за всички програми на НАСА. Това е с около 2 процента по-малко, отколкото НАСА получи за настоящата фискална година, но с 5 процента повече, отколкото космическото управление поиска миналата година.

По данни на сайта на НАСА, за фискалната 2018 г. космическото управление е поискало да бъдат отпуснати 820,8 милиона долара по програмата за усвояване на Луната. Управлението е планирало да поиска за фискалната 2019 г. повече от 1 милиард долара , а за фискалната 2020 г. - 912,7 милиарда долара.

Главният приоритет на програмата за усвояване на Луната е създаване на окололунна орбитална станция, наречена "Лунар гейтуей". Но проектът ще включва не само тази станция, а цялата инфраструктура, свързваща Земята с естествения й спътник и с евентуални обитаеми модули, изградени на неговата повърхност. Участието в този проект ще бъде отворено за всички заинтересовани страни, каза миналия месец директорът на НАСА Джим Брайдънстайн.

Според данни на американското издание Белият дом ще публикува утре, на 11 март проекта на бюджета за следващата фискална година. В него по традиция са представени приоритетите на администрацията, за които се искат определени суми. Парламентаристите от двете камари на Конгреса обаче сами разработват и утвърждават правителствените разходи, след което финалният документ се подписва или пък се отхвърля от президента.

Facebook logo
Бъдете с нас и във