Банкеръ Daily

Свят

Тръмп ще подпише новите санкции срещу Русия

Президентът Доналд Тръмп ще подпише законопроекта, който предвижда увеличение на санкциите срещу Русия, обявиха от Белия дом.
 
"По-рано президентът Доналд Тръмп прочете черновата на законопроекта и договореностите по важни точки от него. Сега той прегледа и финалната версия, одобри я и възнамерява да подпише документа", съобщи зам.-говорителката на ведомството Сара Хъкъби Сандърс.

Изявлението на Сандърс постави край на спекулациите дали Тръмп ще преглътне и ще приеме законопроекта, който открито не одобрява, или ще го отмени и ще засили подозренията по свой адрес във връзка с отношението си към Русия. Явно държавният глава реши да се спре на по-малкото зло.

Във вторник Камарата на представителите на Конгреса на САЩодобри законопроект за нови, по-твърди санкции срещу Русия, Иран и Северна Корея. Тогава "Законът за противодействиесрещу противниците на Америка чрез санкции" бе приет с 419 гласа "за" срещу 3 "против". Тази сряда той бе одобрен и от Сената.

Планираните икономически рестрикции бяха приети с тревога в Европа заради споменаването на "Северен поток-2" в документа. Законът изисква от правителството на САЩ "да продължи противодействието" срещу строителството на този газопровод.

В него се твърди, че проектът има "вредно въздействие върху енергийната сигурност на ЕС, развитието на газовия пазар в Централна и Източна Европа и енергийните реформи в Украйна". В него се посочва още, че "правителството на САЩ трябва да превърне в свой приоритет износа на американски енергоресурси" в Европа, "за да създава работни места" в американската икономика.

Междувременно Тръмп назначи министъра на вътрешната сигурност Джон Кели за нов ръководител на канцеларията на Белия дом на мястото на Райнс Прибъс, съобщиха световните агенции, цитирани от БТА.

Държавният глава обяви промяната в Туитър, ден след като новият директор на комуникациите на Белия дом Антъни Скарамучи обвини Прибъс, че изнася информация на медии.

"Имам удоволствието да ви съобщя, че току-що назначих генерал/министър Джон Ф. Кели за ръководител на канцеларията на Белия дом", посочва Тръмп в поредица туитове.

"Той е велик американец и велик лидер. Джон също така свърши забележителна работа в (министерството на) вътрешната сигурност. Бе истинска звезда на моята администрация", заявява Тръмп.

Facebook logo
Бъдете с нас и във