Банкеръ Daily

Свят

Тръмп се среща с мениджъри от Силициевата долина

Лидерите на някои от най-големите технологични компании ще се срещнат с избрания за президент на САЩ Доналд Тръмп в сградата "Тръмп Тауър" днес. По време на предизборните си обиколки милиардерът многократно критикува технологичните гиганти и техните шефове, като ги обвини в неплащане на данъци. Данъчната и имиграционната реформа са ключови в плановете за управление на Доналд Тръмп, което означава, че може и да прехвърчат искри между бъдещия президент и най-властните хора в Силициевата долина, посочват от Би Би Си.

Откривателят на Paypal и член на борда на директорите на Facebook Питър Тийл ще бъде в центъра на дискусията. Той осигури енергична подкрепа за Тръмп в изборната надпревара. Тийл е уважаван в Силициевата долина и ще служи за мост между новата администрация и лидери в IT сектора.

От името на Facebook ще говори Шерил Сандберг, главен оперативен директор на компанията. Тя вероятно ще бъде обект на критика заради слабия контрол над "фалшивите" новини, които циркулират в сайта.

Шефът на Apple Тим Кук със сигурност ще присъства. Очакванията са Тръмп да коментира възможностите компанията да произвежда своите смартфони в САЩ, а не в Китай.

Все още няма информация дали ръководителят на Tesla Елон Мъск ще вземе участие. Все пак очакванията са в определен период Мъск да коментира позицията на Тръмп относно данъчните облекчения, които получават хората, ползващи електромобилите на "Тесла". Тръмп спомена по време на кампанията си, че за него приоритет ще бъдат източниците на "чиста" енергия и ще насочи усилията си за данъчни облекчения в тази посока.

Със сигурност в "Тръмп Тауър" ще видим милиардера и шеф на Amazon Джеф Безос. Бъдещият президент на САЩ го обвини, че използва вестника си "Вашингтон пост", за да оказва натиск на политиците, чрез което компанията му плащала по-малки данъци. От Би Би Си коментират, че Тръмп изпитва известна ненавист към изданието, но отчитат, че отношенията му с Безос могат да се нормализират след срещата.

Сред присъстващите се очаква да бъдат и ръководителите на Intel, Microsoft, Cisco, IBM и Oracle.

Facebook logo
Бъдете с нас и във