Банкеръ Daily

Свят

Тръмп "се обиди" на Макрон заради идеите за европейска армия

Американският президент Доналд Тръмп разкритикува идеите на френския му колега Еманюел Макрон за общоевропейски въоръжени сили. По вече утвърдена традиция Тръмп изказа недоволството с пост в Туитър и настоя Европа да плати своя дял в НАТО: 

"Френският президент Макрон току що предложи Европа да изгради своя армия, за да се защитава от САЩ, Китай и Русия. Много е обидно, но може Европа първо трябва да плати своя дял в НАТО, което САЩ субсидира щедро!", написа американският държавен глава. 

Тръмп направи коментара си точно преди да пристигне във Франция, където този уикенд ще участва в церемонията по повод годишнината от края на Първата световна война. 

Преди дни Макрон, който е който е пламенен защитник на по-тясната европейска интеграция, каза, че са необходими съвместни военни сили на Европейския съюз, за да отбият американската, руската и китайската мощ. 

Реакцията на Тръмп вероятно ще доведе до напрежение в трансатлантическите отношения, които ще бъдат под светлината на прожекторите.

70 световни лидери, включително германският канцлер Ангела Меркел и руският президент Владимир Путин се събраха в Париж, за да отбележат стогодишнината от края от Първата световна война.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във