Банкеръ Daily

Свят

Тръмп: Само едно нещо ще подейства на Северна Корея

Президентът на САЩ Доналд Тръмп предупреди: „Само едно нещо ще подейства“ за справянето със Северна Корея, след като години на преговори не донесоха резултати, пише Би Би Си.

„Президентите и техните администрации говорят със Северна Корея от 25 години“, написа в социалната мрежа „Туитър“ той, добавяйки, че този метод „не работи“.

Напрежението между двете държави нарасна заради ядрената дейност на Северна Корея, а САЩ настояха за спиране на изпитанията на ракети. Пхенян твърди, че наскоро успешно е изпробвана миниатюрна водородна бомба, която може да бъде заредена на ракета с далечен обсег на действие.

Президентът Тръмп преди това предупреди, че САЩ могат да унищожат Северна Корея, ако е необходимо, за да защитят националните интереси на Америка и да защитят своите съюзници в региона.

Миналата седмица беше предложено държавният секретар на САЩ Рекс Тилърсън да създаде директна линия за комуникация с Пхенян, за да опита да потуши ескалиращото напрежение. Тогава президентът Тръмп заяви:

„Спести си усилията Рекс, ще направим, каквото трябва да бъде направено“.

В събота Доналд Тръмп подчерта, че отношенията му с държавния секретар са добри, но и отбеляза, че г-н Тилърсън може да бъде по твърд.

Междувременно лидерът на Северна Корея Ким Чен-ун заяви на пленарно заседание на централния комитет на Корейската трудова партия, че ще продължи да развива успоредно икономиката и ракетно-ядрената си програма.

Той остро

критикува САЩ, „които се опитват да задушат независимостта“ на КНДР

и „нейната свобода да съществува и да се развива“, като „майсторят нови и нови санкции, подкрепяни от своите васали“. По думите на Ким Чен-ун текущата ситуация показва, че „политиката за успоредно развитие се оказа съвсем правилна и републиката ще продължи занапред да се движи по този път“.

Facebook logo
Бъдете с нас и във