Банкеръ Daily

Свят

Тръмп: Русия трябва да се върне в Г-7

Президентът Доналд Тръмп поиска Русия да бъде допусната отново в блока Г-8, съобщават световните агенции. 

"Русия трябва да бъде на тази среща.Защо провеждаме среща, без Русия да присъства на срещата?", каза Тръмп пред репортери във Вашингтон.

Той настоя, че "независимо дали ви харесва или не, трябва да позволим на Русия да се върне, защото трябва да имаме Русия на масата за преговори".

Американският държавен глава ще настоява за "подобряване на несправедливите търговски сделки" с останалите страни от групата.

"Ако това не се случи, още по добре за нас", коментира той в Twitter, непосредствено преди да пристигне в Квебек. 

Тръмп обяви, че ще насочи разговорите към дългогодишната несправедлива търговия, практикувана срещу САЩ

Русия се присъедини към Г-7 през 1998 година. След анексирането на Крим обаче останалите седем членове на практика изгониха Русия. Това бе обявено на срещата на високо равнище още през 2014 година. 

Въпросът за тарифите обаче може да се окаже доста по-важен при разговорите.

Френският президент Емануел Макрон предупреди, че няма да подпише общата декларация от срещата, освен ако Тръмп не направи отстъпки за търговията.

"Американският президент може да не се притеснява да бъде изолиран, но и ние нямаме нищо против декларацията да бъде подписана само от шест страни, ако е необходимо", коментира Макрон.

Срещата на върха на Г-7 се очертава като най-напрегната в последните години.

Канадският лидер Джъстин Трюдо е натоварен със задачата да "построи мост" между Тръмп и Европа. 

Тръмп ще напусне срещата на върха по-рано, за да присъства на срещата на върха в Сингапур със севернокорейския лидер Ким Чен Ун във вторник.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във