Банкеръ Daily

Свят

Тръмп: Резолюцията на ООН за Израел ще затрудни преговорите за Близкия изток

Приетата от Съвета за сигурност на ООН резолюция, призоваваща Израел да спре със заселническата дейност на палестинските територии, ще затрудни преговорите за мир в Близкия изток, прогнозира новоизбраният американски президент Доналд Тръмп. Той обаче обеща нещата да са други, след като встъпи в длъжност на 20 януари идната година съобщи БНР.

Израел ще преразгледа връзките си с ООН, заяви по-рано премиерът Бенямин Нетаняху. Той обърна внимание, че е инструктирал израелския постоянен представител в ООН да извърши в рамките на един месец преоценка на контактите със световната организация. Тя ще включва финансирането от Израел на ООН и присъствието на представители на световната организация в страната.

Нетаняху вече е наредил да бъдат блокирани около 30 милиона шекела (7,8 милиона долара) за пет институции от системата на ООН, които според него са особено враждебни към Израел.

Ще спрем финансирането и на други такива, допълни той, без да даде подробности.

Нетаняху определи резолюцията като пристрастна и срамна. Той разкритикува особено остро правителството на президента на САЩ Барак Обама, което според него е нанесло срамен удар на Израел в ООН. Ще мине време, но ще издействаме анулиране на тази резолюция, подчерта израелският премиер.

Facebook logo
Бъдете с нас и във