Банкеръ Daily

Свят

Тръмп разреши да се налагат санкции на служители на Международния наказателен съд

Президентът на САЩ Доналд Тръмп разпореди чрез указ да се налагат санкции на служители на Международния наказателен съд, които участват в разследване дали американски военнослужещи са извършили военни престъпления в Афганистан, предаде Ройтерс.

"Разследването се налага от организация със съмнителна почтеност", коментира представителна Белия дом и обвини Русия в съпричастност.

Указът на Тръмп разрешава на държавния секретар на САЩ Майк Помпео заедно с финансовия министър Стивън Мнучин да блокират намиращите се в САЩ активи на служители на Международния наказателен съд, участващи в разследването. Също така указът разрешава на Помпео да им забрани да влизат на територията на Съединените щати. 

Прокурорката от Международния наказателен съд Фату Бенсуда иска да разследва дали в периода 2003-2014 г. са били извършени военни престъпления, включително предполагаемо масово убийство, извършено от талибаните, както и обвинения за изтезания на затворници, извършвани от афганистанските власти, американски сили и ЦРУ. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във