Банкеръ Daily

Свят

Тръмп разпореди строги проверки на миналото на купувачите на оръжия

Президентът на Съединените щати Доналд Тръмп настоя пред членовете на Конгреса да приемат законодателство, изискващо строги проверки на миналото на купувачите на оръжия. Поводът е избиването на 29 души при масовите стрелби в Ел Пасо, Тексас, и Дейтън, Охайо, през уикенда, предаде Ройтерс.

"Републиканците и демократите трябва да се обединят и да одобрят строги проверки на миналото, вероятно съчетавайки това законодателство с крайно необходимата имиграционна реформа", написа Тръмп в Туитър. 

Най-малко 29 души бяха убити, а още 26 бяха ранени, след като в Ел Пасо, Тексас, стрелец откри огън в търговският център "Уолмарт". Заподозреният е идентифициран от полицията като Патрик Крузиъс, 21-годишен. Преди да предприеме стрелбата, убиецът публикува онлайн манифест,в който подкрепя терористичните атаки в новозеландския град Крайстчърч през март. Според предполагаемия манифест убиецът е искал да защити страната си от чужди "нашественици“. Търговският център, където се случи атаката, се намира в непосредствена близост до американско-мексиканската граница. Значителна част от неговите посетители са мексиканци, които идват в Ел Пасо, за да закупят артикули, които не са налични в тяхната страна.

Междувременно мексиканският външен министър осъди клането в Ел Пасо като акт на тероризъм срещу мексиканските граждани в САЩ. Броят на мексиканските граждани, убити при масовата стрелба в американския град Ел Пасо, се е увеличил до шест, обяви той. 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във