Банкеръ Daily

Свят

Тръмп разкритикува на шефа на Фед заради лихвите

Американският президент Доналд Тръмп разкритикува управителят на Федералния резерв Джером Пауъл за това, че не е направил по-значително лихвено понижение, съобщи Си Ен Ен.

"Както обикновено, Пауъл ни разочарова. Пазарът искаше да чуе от Джей Пауъл и Федералния резерв, че това е началото на продължителен и агресивен цикъл на лихвено понижение, който да бъде в крак с Китай, Европейския съюз и други страни по света. САЩ  във всеки случай печелят, но със сигурност Федералният резерв не ми помага особено.", заяви Тръмп в Туитър. 

Федералният резерв понижи своята основна лихва с 25 базисни пункта в сряда, като банкерите подчертаха, че това не е мярка срещу проблеми с икономиката, а за да избегнат бъдещи такива. На фона на интензивния политически натиск от страна на президента Доналд Тръмп и пазарните очаквания Федералната комисия по отворените пазари понижи целевия диапазон за лихвения процент за кредитите от 2% до 2,25% или  с 25 базисни пункта спрямо предходното ниво. 

Инвеститорите са разочаровани от отказа от по-агресивна кампания за смекчаване на паричната политика, според MarketWatch. Пауъл определи понижението на лихвата като „корекция в средата на цикъла“, която, както се очаква ще доведе до подобряване на ситуацията в икономиката на страната.

Facebook logo
Бъдете с нас и във