Банкеръ Daily

Свят

Тръмп разглежда санкциите срещу "Северен поток 2"

Президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви, че все още обмисля да използва санкции, за да блокира спорния проект "Северен поток 2", който ще увеличи потоците на природен газ от Русия до Германия .

"Е, разглеждаме ги. Хората имат право да правят това, което искат. Аз съм този, който повдигна проблема с тръбопровода", каза Тръмп пред репортери след срещата си с полския президент Анджей Дуда във Вашингтон.

От миналата година Тръмп твърди, че Германия е в плен на руския износ на енергия. Подобно на предишните американски президенти, той се противопоставя на газопровода "Северен поток 2" , който ще се движи под Балтийско море край съществуващата линия, свързваща Източна Русия и Северна Германия.

САЩ и много европейски държави се опасяват, че газопроводът ще помогне на Русия да заобиколи инфраструктурата в Украйна, което ще позволи на Москва да използва енергийните доставки като оръжие срещу съседите си.

Русия и Германия твърдят, че ”Северен поток 2″ е чисто икономически проект. Руският енергиен гигант Газпром изгражда линията с финансиране от европейски компании, включително Royal Dutch Shell и Wintershall.

Facebook logo
Бъдете с нас и във