Банкеръ Daily

Свят

Тръмп произнася днес втората си реч "За състоянието на съюза"

Президентът на САЩ Доналд Тръмп ще произнесе тази вечер втората си годишна реч "За състоянието на съюза" пред двете камари на американския Конгрес, предаде Асошиейтед прес.

Планирано е речта да започне в 21 ч вашингтонско време ( 4 ч след полунощ на 6 февруари българско време).

Речта първоначално бе насрочена за 29 януари, но заради частичната парализа на федералните институции тя беше отложена до намирането на изход от тази криза.

Тръмп ще говори на общо заседание на двете камари на Конгреса в момент, когато рейтингът му спада и няколко месеца след загубите, понесени от републиканците на междинните парламентарни избори през ноември. Очаква се Тръмп да обрисува картина, представяща САЩ като страна, която си възвръща славата, в момент, когато президентът й се стреми към нови търговски сделки, отбелязва АП. Речта на Тръмп после ще бъде "подложена на дисекция" от анализаторите, които ще се опитат да открият в нея индикации как той смята да се справи с глобалните външнополитически предизвикателства.

По традиция произнасянето на речта "За състоянието на съюза" протича при засилени мерки за сигурност, защото в залата на Конгреса е целият управляващ елит - президентът, конгресмените и сенаторите, министрите, военните командири, водещи дипломати, съдии от Върховния съд. Така че събитието отваря доста работа на службите за сигурност и конкретно на Сикрет сървис.

 

След като речта на Тръмп приключи, ще последва отговор от неговите опоненти от Демократическата партия. Отговорът ще бъде произнесен от Стейси Ейбрамс, изгряваща звезда на Демократическата партия.

Четиридесет и пет годишната Ейбрамс беше кандидат за губернатор на щата Джорджия. В миналото тя беше депутат в щатския Конгрес на Джорджия, но сега не заема изборна длъжност. Това е необичайно за онзи, който произнася отговора на опонентите на президента, отбелязва Франс прес.

Отговорът на партията в опозиция на президента е традиция, която се спазва от половин век. През 2016 г. Ники Хейли, която по онова време беше губернатор на Южна Каролина, произнесе републиканския отговор на последното слово "За състоянието на съюза" на демократа Барак Обама. По-късно Тръмп я назначи за посланик на САЩ в ООН, но тя се оттегли миналата година от този пост.

Facebook logo
Бъдете с нас и във