Банкеръ Daily

Свят

Тръмп призна Ерусалим за столица на Израел

Президентът Доналд Тръмп обяви, че Съединените щати признават Ерусалим за столица на Израел. В реч в Белия дом той каза, че неговата администрация започва процедура по преместването на американското посолство от Тел Авив в свещения за юдеи, християни и мюсюлмани град, предадоха осведомителните агенции.

С решението си Тръмп бележи повратен пункт в дългогодишната политика на Вашингтон и потенциално заплашва регионалната стабилност въпреки предупрежденията на западни и арабски лидери, коментира Ройтерс.

Тръмп каза, че според него това решение е отдавна закъсняло и то е "признаване на действителността".

По думите му отлагането на признаването на Ерусалим за израелска столица с нищо не е допринесло за постигането на мир. Тръмп добави, че все още желае да има мирно споразумение между израелци и палестинци, защото това ще бъде от "голямо значение" за двата народа.

Той подчерта, че според САЩ конкретните граници на израелския суверенитет в Ерусалим трябва да са предмет на заключителните преговори за статута на града.

Премиерът на Израел Бенямин Нетаняху приветства решението на Тръмп като "историческо" и призова и други държави да последват този пример, като преместят посолствата си в Йерусалим.

Палестинският президент Махмуд Абас заяви, че САЩ повече не могат да играят историческата си роля на посредник за мир с израелците. С това достойно за съжаление решение САЩ умишлено провалят всички усилия за мир и провъзгласяват, че се отказват от ролята си на спонсор на мирния процес, която играеха през последните десетилетия“, заяви палестинският лидер в телевизионно обръщение след речта на Тръмп в Белия дом.

Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш заяви, че винаги се е обявявал против "едностранни марки, които биха заплашили шансовете за мир за израелци и палестинци".

Статутът на Ерусалим беше сред най-трудните за решаване проблеми в близкоизточния конфликт. Израелците смятат града за своя извечна и неделима столица, а палестинците желаят столицата на бъдещата им държава да бъде в източната част на града, която от 1967 г. е под израелска окупация, припомни Ройтерс.

Решението му се базира на американски закон от 1995 г., който изисква САЩ да преместят посолството си от Тел Авив в Йерусалим. Но неговите предшественици в Белия дом - Бил Клинтън, Джордж У. Буш и Барак Обама - последователно отлагаха прилагането на този закон, за да избегнат допълнително напрежение в Близкия изток.

Facebook logo
Бъдете с нас и във