Банкеръ Daily

Свят

Тръмп притиска Япония да произвежда повече автомобили в САЩ

Американският президент Доналд Тръмп принуди японския премиер Шинзо Абе да накара японските автомобилопроизводители да произвеждат повече превозни средства в Съединените щати, сочат данни от срещата на посланика на САЩ в Япония в събота, цитирани от Reuters.

Двамата обсъдиха скорошните публични изявления на японските автомобилни производители, включително решението на Toyota Motor Corp да инвестира повече в американски предприятия.

„Разговаряхме за необходимостта да има повече движение в тази посока, но мисля, че президентът гледа положително и че ще видим подобно раздвижване, както смятат и всички икономисти“, каза посланик Уилям Хагерти.

Тръмп заяви пред събрание в Грийн Бей, Уисконсин, че Абе му е обещал инвестиция в размер на 40 млрд. долара от страна на японските автомобилни компании, която ще бъде насочена към разширяване на дейността на техните заводи в САЩ.

Toyota, най-големият японски автомобилен производител, заяви миналия месец, че ще инвестира повече от обещаните през 2017 г. 10 млрд. долара за пет години напред, като този ангажимент ще достигне размер от 13 млрд. долара за същия период.

Американският президент натисна японските автомобилни производители да осигурят повече работни места в Съединените щати, тъй като Белият дом заплашва да наложи мита до 25% върху вноса на превозни средства, позовавайки се на националната сигурност.

Тръмп заяви в петък, че е възможно Съединените щати и Япония да постигнат ново двустранно търговско споразумение преди визитата му в Токио през май.

„Искаме да гарантираме, че САЩ имат търговски отношения с Япония, които са не по-малко благоприятни от тези с всяка друга страна“, каза още Хагерти в телефонен разговор с репортери. Той информира, че Тръмп планира да присъства на срещата на върха на 20-те индустриални държави, която ще се проведе в Осака, Япония през юни.

Посланикът добавя, че американския президент остава голям оптимист по отношение на преговорите с Китай.

Facebook logo
Бъдете с нас и във