Банкеръ Daily

Свят

Тръмп премахва зелените карти заради нападението в Ню Йорк

Американският президент Доналд Тръмп заяви, че започва веднага процедура по премахване на лотарията "Зелена карта", след като стана ясно, че нападателят от Ню Йорк Сейфула Саипов е влязъл в Съединените щати именно по тази програма, съобщи БНР. 

"Днес започвам процеса по спиране на програмата за разнообразяване на имигрантския поток - Лотария Зелена карта. Ще помоля Конгреса веднага да започне работа по премахването й. Звучи добре, но не е. Искаме програма, основаваща се на качества, според която хората да идват в страната ни, ако имат качества.  Искаме да се отървем и от верижната миграция", заяви американският президент.

Тръмп каза още, че Саипов е довел в Америка поне още 23-ма души. Той заяви, че обмисля сериозно да прати узбекистанеца, когото нарече "животно", в затвора Гуантанамо. 

Саипов е извършил нападението от името на "Ислямска държава", показва бележка на арабски, намерена в пикапа, с който той прегази пешеходците в Манхатън. Разследващите съобщиха, че узбекистанецът е планирал атаката няколко седмици, като е следвал дословно инструкциите на "Ислямска държава", публикувани в социалните мрежи. Заместник-началникът на нюйоркската полиция Джон Милър съобщи, че във и около пикапа на Саипов са намерени множество ножове.

Според губернатора на Ню Йорк Андрю Куомо Саипов е бил радикализиран в Съединените щати. Узбекистанецът е пристигнал в Америка през 2010 година. Преди да бъде прострелян и арестуван снощи в Ню Йорк той успя да прегази с пикап 20 души. Загиналите са 8.

Кметът на Ню Йорк Бил де Блазио съобщи, че полицейското присъствие в града ще бъде засилено, но засега няма данни за планирани други нападения.

Facebook logo
Бъдете с нас и във