Банкеръ Daily

Свят

Тръмп предложи на Австралия помощ за пожарите

Президентът на САЩ Доналд Тръмп предложи помощ на Австралия за справяне с горските пожари. Снощи той разговаря по телефона с австралийския премиер Скот Морисън и поднесе съболезнования за загиналите в пожарите. Вече има 26 потвърдени жертви и десетки изчезнали хора, огромни територии с целия им растителен и животински свят са опустошени, икономическите загуби са колосални. 

Мащабните пожари по източното австралийско крайбрежие, започнали през октомври, опустошиха над 6,5 милиона хектара гори, унищожиха близо 2000 жилища и към 3000 административни и стопански сгради. Огънят обхвана обширни територии в щатите Виктория и Нови Южен Уелс. Няколко региона по южното крайбрежие са затворени за туристи, а властите разпоредиха жителите спешно да бъдат евакуирани.

Австралийците обвиняват политиците, че не се интересуват от бедствието. В разгара на пожарите министър-председателят Скот Морисън замина на почивка със семейството си в Хавай. Говорителите на премиера се опитаха да омаловажат пътуването му, но впоследствие Морисън се видя принуден да се извини.

Според изследване на НАСА, вследствие на сегашните горски пожари в Австралия в атмосферата са изхвърлени над 250 милиона тона въглероден диоксид - близо половината от количеството, което обикновено се изхвърля в цяла Австралия за година. Експерти смятат, че борбата срещу замърсяването на въздуха само в Сидни струва близо 30 милиона евро на ден.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във