Банкеръ Daily

Свят

Тръмп предлага свиване на неотбранителните разходи в новия бюджет

Президентът на САЩ Доналд Тръмп ще предложи днес бюджет, който предвижда намаляване на неотбранителните разходи с 5 на сто и увеличаване на разходите за отбрана, здравеопазването на ветераните и сигурността на границите, предаде Ройтерс, цитирайки информация на Белия дом.

Очаква се републиканският президент да публикува проектобюджета си в 11:30 ч (15:30 ч по Гринуич). Това ще бъде сигнал за началото на борба за финансиране с Конгреса, който контролира федералните разходи.

Очаква се проектобюджетът да бъде отхвърлен в Конгреса, където Демократическата партия контролира Камарата на представителите. Обикновено бюджетите имат нужда от 60 гласа подкрепа, за да минат през 100-членния Сенат, където Републиканската партия контролира 53 места. 

Междувременно водещи фигури от Демократическата партия предупредиха Тръмп да не включва в предложението си за бюджета на страната през 2020 г. 8,6 милиарда долара за финансиране на стената по границата с Мексико, предаде ДПА.

Тръмп "навреди на милиони американци и предизвика хаос", когато спря частично работата на федералното правителство в опит да получи финансирне за стената, заявиха в съвместно изявление вчера председателката на Камарата на представителите Нанси Пелоси и сенатор Чък Шумър. "Конгресът отказа да финансира неговата стена и той беше принуден да признае поражението си и да поднови работата на правителството. Същото ще се повтори, ако опита отново. Надяваме се да си е научил урока", добавиха водещите политици.

След като депутатите отхвърлиха предишното му искане, Тръмп поднови работата на правителството, но на 15 февруари обяви национално извънредно положение, аргументирайки се, че това е необходимо за борба с незаконната имиграция, наркотрафика и трафика на хора по южната граница на САЩ. Противници на президента го обвиниха, че използва измислена криза, за да получи повече власт и да пренасочи средства, припомня ДПА.

Facebook logo
Бъдете с нас и във