Банкеръ Daily

Свят

Тръмп празнува Ханука в Белия дом

Президентът на САЩ Доналд Тръмп празнува "особено специална" Ханука в Белия дом, един ден след като обяви Ерусалим за столица на Израел и предизвика критики и сблъсъци, информира АП.

Ханука е еврейски празник, който продължава осем дни и започва на 25-я ден от еврейския месец кислев. В нашия календар всяка година се пада в различен ден през ноември или декември.

Решението на Тръмп за Ерусалим скара САЩ с повечето държави по света, отбелязва АП. Но в Белия дом в четвъртък Тръмп получи само ръкопляскания, одобрение и благодарности от присъстващите, сред които бяха вицепрезидентът Майк Пенс и финансовият министър Стивън Мнучин.

Равинът Мейр Соловейчик каза, че "за първи път от създаването на държавата Израел американски президент смело е заявил това, което винаги сме заявявали, че Ерусалим е столицата на Израел". Същевременно реакциите на решението на Тръмп продължават.

Правителството на Сомалия заяви, че следи със загриженост "опасното" решение на президента на САЩ. "Ние призоваваме американското правителство сериозно да помисли за рисковете, които крие това решение за бъдещето на Близкия Изток и на света като цяло", заяви сомалийското външно министерство. Правителството и народът на Сомалия са готови да подкрепят борбата на палестинците за техните права, се казва в изявление на външното министерство.

Бразилия призова да се обезпечи свободния достъп до религиозните светини в Ерусалим за представителите на различните вероизповедания, предаде ТАСС. Бразилското правителство смята, че окончателният статут на град Ерусалим трябва да бъде определен чрез преговори, които биха гарантирали създаването на две държави, живеещи в мир и сигурност в пределите на международно признати граници, посочи бразилското външно министерство.

От там напомниха, че Бразилия е установила дипломатически отношения с Израел през 1949 г. и е признала държавата Палестина през 2010 г.

Facebook logo
Бъдете с нас и във