Банкеръ Daily

Свят

Тръмп повиши тон заради френския цифров данък

Френският данък върху дейността на технологичните компании стана повод за телефонен разговор между американския президент Доналд Тръмп и колегата му Еманюел Макрон, съобщават световните агенции.

Тръмп е критикувал "безразсъдството" на френския президент Еманюел Макрон и е заплашил с ответни мерки, които ще засегнат френското вино - един от емблематичните продукти на френския износ, предаде Франс прес.
Припомняме, че Франция наскоро въведе цифров данък върху големи технологични компании. Според Тръмп, ако някой трябва да им наложи такси, това трябва да бъде страната на произход на тези компании, а именно САЩ, написа в Туитър той. "Скоро ще обявим съществено реципрочно действие след безразсъдството на Макрон. Винаги съм казвал, че американското вино е по-добро от френското", допълва той.

По-късно през деня Тръмп и Макрон са провели телефонния разговор. От Белия дом не съобщават дали темата за френските вина е била обсъждана.

Макрон е подчертал в разговора с Тръмп, че всъщност данъкът върху технологичните гиганти е "предмет на взаимен интерес" и , че по този въпрос трябва да продължат усилията за постигане на "голямо международно споразумение".

А срещата на върха на Г-7 в Биариц в края на август е подходящото място за обсъждане и постигане на съгласие по този въпрос.

Facebook logo
Бъдете с нас и във