Банкеръ Daily

Свят

Тръмп поставя основите за обявяване на извънредно положение

Белия дом започна да поставя основите на декларацията за обявяване на извънредно положение в САЩ, така че да бъде построена граничната стена, която президентът Доналд Тръмп желае. Този ход предполага голям опозиционен отпор в Конгреса и американските съдилища, но от друга страна ще възобнови работата на правителството, което е стопирано от три седмици, съобщава Washington Post. Администрацията на американския държавен глава възнамерява да използва парични средства, заложени в бюджета на армията.  

Тръмп е призовал армейския корпус да определи колко бързо могат да бъдат сключени договори и дали строителството може да започне в рамките на 45 дни, твърдят анонимни източници на изданието. Идеята на президента засега е да се използват средства, които е следвало да послужат за възстановяване на райони, претърпели бедствия.

Доналд Тръмп напусна разгневен преговорите си с демократите в Белия дом, след като говорителят на Конгреса Нанси Пелоси отказа да отпусне средства за строежа на стената по границата с Мексико. В четвъртък Тръмп заплаши, че ако не сключи сделка с Конгреса ще обяви извънредно положение. "Най-вероятно ще направя именно това. Законът е на 100% от моя страна", посочи Тръмп в интервю за FOX News.  

Facebook logo
Бъдете с нас и във