Банкеръ Daily

Свят

Тръмп посочи съдия Ейми Кони Барет за нов член на Върховния съд

Президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви номинацията на консервативната съдийка Ейми Кони Барет за член на Върховния съд, предадоха Асошиейтед прес и Франс прес.

"Това е моята трета номинация (за член на Върховния съд) и това е голям момент", заяви президентът в градината на Белия дом.
"Ще бъдете фантастична", добави Тръмп, обръщайки се към съдийката, която стоеше до него. Той изрази надежда, че тя ще бъде избрана преди датата на президентските избори.

Кандидатът на Демократическата партия за президент на САЩ Джо Байдън пък призова Сената да не гласува за номинацията на Барет преди изборите на 3 ноември.

Съдът се състои от 9 съдии: председател и 8 членове. Съдиите са предлагани от президента и подлежат на одобрение от Сената. Постовете са пожизнени. До избора се стигна след като на 87-годишна възраст почина най-възрастният от 9-те съдии във Върховния съд на САЩ - г-жа Рут Гинзбург. Тя бе изявен либерал, един от противниците на президента Доналд Тръмп.

Смъртта й даде шанс на Тръмп да разшири консервативното мнозинство в този ключов орган на американското правосъдие. Върховният съд е този, който би разрешил евентуални спорове, свързани с предстоящите президентски избори в САЩ.

Facebook logo
Бъдете с нас и във