Банкеръ Daily

Свят

Тръмп помоли Байдън да поздрави Путин и да не заспи на срещата

Президентите Владимир Путин и Доналд Тръмп.

Предишният президент на САЩ Доналд Тръмп помоли сегашния лидер Джо Байдън да предаде най-добри пожелания на руския президент Владимир Путин. Путин и Байдън ще се срещнат на 16 юни в Женева.

"Успех на срещата с Путин, не заспивайте на срещата и, моля, предайте му най-добрите ми пожелания“, отбеляза републиканецът, като се обърна към Байдън, когото той многократно е наричал "сънливия Джо". 

Тръмп отбеляза, че срещата му с руския президент в Хелзинки през 2018 г. е  била "отлична и много продуктивна“.  Той изрази увереност, че САЩ, противно на твърденията на медиите, "спечелиха много на срещата на върха, включително уважението на Путин и Русия".

Тръмп също така подчерта, че поради разпространението на спекулациите за  Русия, „измислени и платени от демократите и по-специално от Хилари Клинтън, САЩ бяха в неравностойно положение“. Според републиканеца той е "успял да го преодолее“.

Среща в Хелзинки

На 16 юли 2018 г. в Хелзинки се проведе първата голяма среща на Путин и Тръмп. Лидерите разговаряха малко повече от два часа, след което членове на делегациите се присъединиха към тях. Президентите обсъдиха въпросите на двустранните и международните отношения и в края на срещата  отбелязаха, че е направена голяма крачка напред.

В родината си Тръмп бе критикуван за липсата на твърдост по отношение на предполагаемата намеса на Русия в президентските избори през 2016 г. и факта, че постави под съмнение констатациите на американската разузнавателна общност по този въпрос.

Facebook logo
Бъдете с нас и във